Jakie produkty zaliczamy do superżywności

Jeżeli pasjonujesz się zdrowym odżywianiem zapewne nie raz słyszałeś o superfoods. Tak nazywana jest lista produktów, które posiadają wysoką wartość odżywczą, dostarczają duże ilości antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, enzymów i/lub substancji bioaktywnych. Niektóre z tych produktów wywierają także korzystny wpływ na naszą florę jelitową. Jakie jeszcze posiadają zalety? Jakie produkty znajdziemy na liście superżywności?

Zalety stosowania na co dzień superfood

Superżywność ze względu na swój skład posiada prozdrowotne właściwości. Stosowana codziennie do przygotowania wielu ciekawych posiłków – https://smaksuperfood.pl/, bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego ustroju. Regularnie używana nie tylko urozmaica naszą codzienną dietę, ale również wspomaga ogólną kondycję i opóźnia proces starzenia się organizmu. Żywność ta zapobiega cukrzycy, otyłości, chorobom serca, a także nowotworom i innym schorzeniom.

Produkty zaliczane do superżywności

Lista superfood jest umowna i może zawierać wiele ciekawych pozycji. Do wyjątkowych i bardzo zdrowych produktów spożywczych przede wszystkim zaliczamy:

  • Kaszę jaglaną

Jest jedną z tych najzdrowszych kasz. Posiada właściwości zasadotwórcze, czyli nie zakwasza organizmu. Dostarcza przede wszystkim lecytynę, witamin z grupy B oraz liczne minerały wspierające nasz układ nerwowy.

  • Gorzką czekoladę

Musi posiadać przynajmniej 70% kakao wówczas jest bogatym źródłem: pirazyny, która poprawia pamięć i koncentrację, a także prawidłowo wpływa na proces uczenia się oraz flawonoidów, które zapobiegają nadmiernej krzepliwości krwi i odkładaniu się złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą, zawałem serca czy udarem mózgu.

  • Spirulinę

Jest to zielono-niebieska alga występująca w rejonie Afryki, Azji, Ameryki Południowej oraz Północnej. Ma ona charakterystyczny smak i zapach. Jest bardzo silnym antyoksydantem, gdyż posiada duże ilości chlorofilu oraz fikocyjanin. Regularnie spożywana usuwa z naszego ustroju wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się oraz zapobiega rozwojowi nowotworów. Zmniejsza ona także ciśnienie krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu LDL, ograniczając występowanie schorzeń układu krążenia.

  • Soczewicę

Roślina zawiera małe ilości sodu, natomiast bogata jest w żelazo, potas oraz błonnik. Ze względu na te składniki zalecana jest osobom chorym na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze oraz anemię.

smaksuperfood
  • Aloes

Sok z aloesu znakomicie wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn, przyśpiesza eliminację tkanki tłuszczowej, poprawia trawienie oraz łagodzi dolegliwości z nim związane, wpływa na właściwą kondycję skóry oraz alkalizuje organizm.

  • Czosnek

Posiada bardzo bogaty skład, dzięki temu wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze oraz przeciwgrzybicze. Regularnie spożywany zwalcza infekcje oraz wzmacnia naszą odporność. Ma bardzo korzystny wpływ na układ pokarmowy oraz krążenia.