Miód manuka – dlaczego wzbudza zachwyt?

O tym, że miód pszczeli działa korzystnie na nasz organizm wiedzą chyba wszyscy. Herbatka z miodem to podstawowa rada na przeziębienia naszych babć. Co takiego ma w sobie miód manuka, że od pojawienia się na półkach w polskich sklepach kilka lat temu jego popularność stale rośnie?

Skąd się wzięło „płynne złoto” naturalnej medycyny?

Miód manuka powstaje z pyłku i kwiatów krzewu o tej samej nazwie, który powszechnie znany jest jako drzewo herbaciane. Leptospermum scoparium, bo taka jest jego łacińska nazwa, spotkane jest w Nowej Zelandii i na południowo-wschodniej części Australii. Jako pierwsi, lecznicze właściwości miodu wykorzystywali Maorysi, czyli grupa etniczna pochodząca z tych rejonów. Miód ten jest gęsty, ma ciemnobursztynowy kolor, a w smaku, obok charakterystycznej dla miodu słodkości, da się wyczuć silną gorycz i kwiatową nutę.

Miód manuka – bogactwo metylogioksalu (MGO)

Metylogioksal jest substancją o silnych właściwościach pomagających walczyć z wszelkiego rodzaju patogenami. W połączeniu z innymi związkami tj. flawonoidy i laptozyna działa bakteriostatycznie i przeciwwirusowo. Zawartość MGO w tym miodzie nie jest niczym dziwnym, bo metylogioklas znajduje się w każdym miodzie… Tyle że w tym pochodzącym z drzewa herbacianego jest go od 10 do 50 razy więcej i nawet ta najniższa wartość wielokrotnie przebija tą charakterystyczną dla jakiegokolwiek miodu z innych pasiek. Ponieważ zawartość MGO od poszczególnych producentów i w różnych partiach produktów może się znacząco różnić, to na dobrej jakości miodzie zobaczymy oznaczenie mówić o tym ile minimalnie MGO jest w danym słoiczku. Np. oznaczenie MGO 300+ mówi o tym, że na 1 kg miodu z tej partii przypada przynajmniej 300mg MGO. Niestety zawartość MGO może być również za wysoka. Okazuje się, że uzyskując stężenie wyższe niż MGO 550+ jednocześnie wytwarzane jest więcej 5-hydroksymetfurfuralu, który ma działanie kancerogenne.

Kiedy warto sięgać po najzdrowszy miód świata?

Właściwości miodu manuka są udokumentowane naukowo, co jest rzadko spotykane wśród specyfików pochodzenia naturalnego. Miód ten pomaga szybciej zwalczać wirusy grypy i ospy wietrznej. Dodatkowo jego spożycie hamuje rozwój bakterii odpowiadających za powstawanie płytki nazębnej i stanów zapalnych jamy ustnej. Dodatek miodu z drzewa herbacianego do różnego typu opatrunków korzystnie wpływa na gojenie się nawet opornych ran, oparzeń, czy odleżyn.

Jak stosować miód manuka?

Choć działanie tego specyfiku jest stosunkowo dobrze przebadane i rzeczywiście może być on bardzo pomocny w walce z drobnoustrojami, to nadal powinien być stosowany jako dodatek do leczenia, a nie jego podstawa. Miód ten, podobnie jak nasze rodzime, można dodawać do potraw i napojów w celu ich dosłodzenia. Zachwycając się korzystnym działaniem tego miodu, nie zapominajmy jednak o jego kaloryczności i wysokim indeksie glikemicznym, które mogą zaburzyć odżywanie niektórych osób.