Ból głowy po alkoholu

Jedną z najbardziej powszechnych i męczących dolegliwości po wypiciu większej ilości alkoholu jest ból głowy. Bywa, że utrzymuje się nawet przez kilkanaście godzin od zakończenia imprezy. Co jest jego przyczyną? Jak go wyeliminować i zapobiegać mu?

Ból głowy z powodu kaca – poznaj przyczyny

Za ból głowy po alkoholu odpowiedzialnych jest kilka czynników. Po pierwsze to sam alkohol etylowy, który powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, co z kolei może prowadzić do bólu głowy. Po drugie, są za to odpowiedzialne substancje używane do konserwacji alkoholu czyli siarczany oraz aldehydy, które powstają w procesie leżakowania i destylacji alkoholu. Po trzecie, do czynienia mamy z tyraminą – to zawarty w wielu alkoholach aminokwas, który metabolizowany jest w mózgu. Tyramina powoduje obkurczenie naczyń krwionośnych i podniesienie ciśnienia krwi, co finalnie wywołuje ból głowy.

Sposób na kaca

Z tymi wszystkimi procesami i substancjami w trakcie detoksykacji czyli kaca radzi sobie nasze ciało. I one również wywołują ból głowy. Ale, dostarczając organizmowi wsparcia w postaci witamin, mikroelementów i innych związków, możemy skutecznie zniwelować ból głowy. Pomogą nam w tym przede wszystkim napoje i posiłki zawierające glukozę, witaminę C i witaminę B 12.

Ból głowy pod kontrolą

Dobrze też pamiętać, że bólowi głowy można zapobiegać. W tracie imprezy najlepiej unikać mieszania alkoholu z napojami gazowanymi, które zwiększają jego wchłanialność. Lepiej postawić na soki naturalne z większą zawartością witaminy C i glukozy. Bardzo ważne, by przynajmniej pół litra takich płynów wypić tuż przed położeniem się do łóżka.

W zanadrzu mamy też oczywiście sprawdzone środki, które zapobiegają powstawaniu kaca i bólu głowy czyli nie dopuszczają do zatrucia organizmu – np. 2KC przyjmowany przed i w trakcie spożywania alkoholu.