Rodzaje kaw

Kawa mielona cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego, bo do jej przygotowania nie potrzeba młynka czy ekspresu, a jednocześnie zmielone ziarno jest aromatyczne i ma wyrazisty smak, zupełnie inny niż w przypadku kawy rozpuszczalnej. W sklepach znajduje się bardzo szeroki wybór produktów różnych firm. Warto więc wiedzieć, czym charakteryzuje się dobra kawa mielona i ja wybrać tę najlepszą.

Różne gatunki kaw

Oczywiście na smak kawy największy wpływ ma skład, dlatego przy zakupie tej paczkowanej warto czytać etykiety. Najlepszym gatunkiem jest Arabica, którą charakteryzuje lekko kwaskowaty, a jednocześnie delikatny posmak. Występuje w kilku odmianach i różni się ceną od kaw niższej jakości. Inna dobra kawa mielona to Robusta, która ma nieco ostrzejszy i bardziej gorzki smak, jest jednak smaczna i zdecydowanie tańsza.

Kawa

Kawa

Gdzie kupować kawę?

Najlepiej udać się do małych palarni czy specjalistycznych sklepów. Dzięki temu można mieć pewność, że otrzyma się wysokiej jakości produkt. W dodatku pracownicy sklepów specjalistycznych znają się na oferowanych produktach, dlatego w razie potrzeby mogą służyć radą. W takich sklepach zazwyczaj istnieje także możliwość posmakowania ziaren i wybrania odpowiedniego produktu, a także zakup kawy zmielonej na miejscu, dzięki czemu będzie ona bardziej świeża i aromatyczna.

Kawa w marketach – która wybrać?

Jeśli ma się w domu młynek czy ekspres do kawy zdecydowanie lepiej będzie sięgnąć po całe ziarna i mielić je na bieżąco, co pozytywnie wpłynie na smak kawy. W przypadku braku odpowiedniego urządzenia, warto sięgnąć po zmielone produkty któregoś z liderów na rynku. Największą popularnością cieszy się kawa mielona Lavazza – wysokiej jakości Arabica oraz produkty Bazzara, również wysokiej jakości i w przystępnej cenie. Obra produkty dostępne są także w postaci pełnych ziaren.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Jeśli kupuje się kawę w papierowym opakowaniu, koniecznie należy przesypać ją do słoika czy pojemnika. Dzięki temu kawa dłużej zachowa aromat, a jej smak nie straci na intensywności.